Jaguar F-Pace R-Sport Yorumları

Jaguar F-Pace R-Sport Yorumları

Jaguar'ın ilk SUV modeli F-Pace pek çok pazarda ilk anda yoğun talep gördü. Aracın dikkat çeken tasarımı Jaguar'ın daha çok tüketiciye ulaşmasını sağlamış. Bu yeni model adı gibi yırtıcı bir arazi aracı mı yoksa pahalı caddelerin şık oyuncağı mı?

Tasarım

Jaguar modelleri, her zaman kendine özgü, özel bir çizgiye sahip olmuştur. Öyle herkesin altında bir Jaguar göremezsiniz. Bu markanın kendine özgü bir kitlesi, özel bir çizgisi vardır. Şimdi, tüm dünya SUV üretimine odaklanmışken Jaguar da bu pastadan pay almak üzere kendini biraz yeniledi, değiştirdi, dönüştürdü. Jaguar SUV segmentindeki F-Pace'in fiyatı çok merak ediliyor. Elbette Jaguar F-Pace'in özellikleri değerlendirilmeden bir fiyat performans yorumu yapılamaz. 

Jaguar F-Pace R-Sport Yorumları
Jaguar F-Pace R-Sport Yorumları

Jaguar'ın ilk SUV modeli F-Pace oldukça saldırgan bir görünüme sahip. Aracın sedan modelleri andıran ön tasarımı dikiz aynasından modeli tanımayı zorlaştırıyor. Kısık gözleri andıran far yapısı ve büyük hava girişli ızgarası F-Pace modelinin sportif görünmesini sağlayan en önemli detaylar. 

Yeni Jaguar F-Pace Tasarım Açısından Nasıl Bir Jagur SUV?

Jagura'ın jeepi ya da Jaguar'In SUV aracı olarak tanımlanan Jaguar F-Pace, temelde sedan görünümlü bir SUV tasarımına sahip.

Arkaya doğru alçalan tavan çizgisi, geniş tekerlek yuvaları ve şişkin çamurluklar F-Pace'in dinamik görünmesini sağlamış. Stoplarda da markanın sporcusu Jaguar F-Type'a gönderme yapılmış. Bagaj kapağı üstündeki spoyler ve küçük arka cam, aracın bu açıdan da dinamik görünmesini sağlıyor.

Boyutlarına baktığımızda F-Pace için çok büyük demek doğru olmaz. Buna karşılık yükseğe konumlandırılan farlar, iri tasarım detayları gibi noktalar modelin olduğundan daha büyük algılanmasını sağlıyor. Yollarda çok fazla görülmemesinin de etkisiyle F-Pace dikkat çekme konusunda sıkıntı yaşamayan bir model. Belki bu aracı satın alanların hoşuna gitmeyecek tek detay çamurlukların fazla geniş tasarlanması nedeniyle 19 inçlik jantların bile küçük görünmesi olacaktır. Bu çamurlukları doldurmak için 20-22 inçlik jantlar kullanılmalı ancak bu kez de konfor ciddi anlamda azalacaktır.

İç Mekan

Heybetli görünmesi sayesinde Jaguar'ın iç mekanında da sizi geniş bir yaşam alanının beklediğini düşünüyorsunuz. Ön kısımda doğru olan bu beklenti ne yazık ki arkada yerini daha sınırlı bir yaşam alanına bırakıyor.

F-Pace'in boyutları yani örneğin 2874 mm'lik dingil mesafesine rağmen sunduğu yaşam alanı beklenenden daha dar. Özellikle omuz genişliği konusunda ondan daha iyi olan rakipler var. Buna bir de bagajdaki devasa yedek lastiğin neredeyse tüm hacmi kullanılamaz hale getirmesi eklenince iç mekan konusunda F-Pace sınıfı geçmekte zorlanıyor. Bu araçta kesinlikle satın alırken tamir kitini tercih etmelisiniz.

Aracın dış renklerinde canlı seçenekler olmasına karşılık iç mekanında koyu renklerin kullanılıyor oluşu ferahlık hissini de azaltmış. Jaguar F-Pace iç mekanındaki malzeme ve işçilik kalitesi oldukça yüksekken kullanılan düğme ve şalterlerde Land Rover modellerinden izler görmek mümkün. 

Orta konsol ergonomik açıdan başarılı ve rahat alışılan bir yapısı var. Yuvarlak vites kumandasına alışmak kolay. Jaguar F-Pace'in motoru çalıştığında yukarı çıkan yuvarlak vites kolu motoru stop ettiğinizde zemine kadar inip kayboluyor. Eski Jaguar'larda kullanılan ve J harfine benzeyen vites yolundan firma artık tamamen vazgeçmiş durumda.

Motor

Jaguar'ın motoru hakkında ilk söylenecek şey; Land Rover tarafından geliştirilen motoru olduğudur. 

Jaguar – Land Rover tarafından geliştirilen Ingenium motor ailesinin bir üyesi olan 2.0 litrelik dizel motor F-Pace'te görev yapıyor. 1999 cc hacmindeki alüminyum blok, değişken geometrili turbo beslemeye sahip. Motor 4000 d/d'de 180 HP güç ve 1750 d/d/'de 430 Nm tork üretiyor. 

Jaguar F-Pace Şanzıman Özellikleri

9 ileri otomatik şanzıman da iki markada ortak kullanılıyor ve şanzımanın vites geçişleri oldukça başarılı. Performans ve ekonomi odaklı bir oranlama seçilen şanzıman bu iki özelliği de kapsıyor. Spor kullanım modu da bulanan şanzıman bu moddayken daha üst devirlerde vites değiştiriyor. Jaguar F-Pace'nın maksimum hızı 208 km/s olarak belirtiliyor. 0-100 km/s hızlanma değeriyse 8.7 saniye olarak açıklanıyor.

Farklı modellerde de kullanılan motor ve şanzıman birbiriyle büyük uyum içinde. İlk hareket almasıyla birlikte aracın hızlanma isteği kesilmiyor. Gerek otoyol kullanımlarında gerekse arazide F-Pace ihtiyaç duyulan gücü sorunsuz şekilde kullanıcısına sunuyor. Eski nesil Jaguar motorlarının titreşimli yapısına kıyasla yeni güç ünitesi oldukça sarsıntısız çalışıyor ve bu da konforu artırıyor. 

Jaguar F- Pace Ne Kadar Yakıyor?

Yakıt ekonomisinde kişiselleştirilebilen sürüş modları arasındaki ECO seçeneği de pay sahibi. Land Rover modellerinden tanığımız sürüş modları arasında ECO haricinde, normal (Normal), kaygan yüzeyler (Ice/ Snow/Rain) ve dinamik (Dynamic) seçenekleri bulunuyor. 

Güvenlik

Jaguar F-Pace Euro NCAP çarpışma testi performansı nasıl diye merak ediyorsanız; henüz Jaguar F-Pace modeli Euro NCAP çarpışma testine alınmadı.

Markanın sedan modelleri bu teste katılıp 5 yıldız aldı. Aracın standart donanımında ABS, ESP, sürücü-ön yolcu için ön-yan-perde havayastıkları, otonom acil frenleme, şerit takip uyarı sistemi, acil fren yardımı gibi pek çok aktif ve pasif güvenlik elemanı standart olarak sunuluyor.

Konfor & Yol Tutuş

Yeni nesil üretim teknikleri ve hafif ancak dayanıklı materyallerle hazırlanan gövdesi sayesinde 1775 kg boş ağırlığa sahip olan Jaguar F-Pace, bu sayede sürüş kabiliyeti açısından kendisinden beklenenden fazlasını sunuyor.

Jaguar F-Pace virajlardaki performansı oldukça iddialı. Karoseri çok fazla yana yatmayan model birbiri ardına girilen virajlarda izinden de sapmıyor. Ancak direksiyon sistemi daha konfor odaklı ayarlandığı için sürücüden gelen istekleri yola gecikmeli olarak aktarıyor. Buna bir de büyük jantların kullanılması eklendiğinde motordan ve şasiden gelen dinamizm yola kısıtlanarak aktarılıyor.

Rakiplerine kıyasla daha sportif görünen F-Pace, ortalamaları yakalasa da onları geçmekte zorlanacak gibi duruyor. Bu araçtan daha konforlu veya daha performanslı modelleri piyasada bulmak mümkün. Hatta kardeş firma Land Rover modelleri de pek çok disiplinde Jaguar'ı geride bırakmayı başarıyor. 

Ancak konu homojenlik olduğunda Jaguar çok rafine bir otomobil olduğunu ortaya koyuyor. Ne hızlanırken sizi koltuğa yapıştırıyor ne de arka koltukta zıplaya zıplaya seyahat etmenize neden oluyor. Her şeyden yeteri kadar sunmasıyla özellikle otoyol sürüşlerinde F-Pace kendisinden beklenen konforu ne eksik ne fazla, tam kararında sunmayı başarıyor. 

SUV modeller içinde farklı bir model arayanlar için Jaguar’ın ilk SUV aracı F-Pace iyi bir seçenek gibi görünüyor. Araç her ne kadar ne sınıfının en hızlısı ne de en konforlusu olmasa da her şeyden kararında sunan gövdesiyle en uygun kombinasyona sunan modellerden biri. Dizel motorun şanzımanla uyumlu yapısı da sürücüsüne kullanım esnasında kullanım keyfi veren anahtar nokta.

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.