PEUGEOT 208 GTi Yorumları

PEUGEOT 208 GTi Yorumları

Peugeot 205 GTi ile ralli parkurlarında efsane olmuştu. Aradan geçen 30 yılın sonunda satışa sunulan Peugeot 208 GTi By Peugeot Sport modeli de en az dedesi kadar iddialı ve haşarı bir otomobil.

Tasarım

Peugeot 208 modeli kısa süre önce yenilenerek satışa sunulmuştu. Aracın ana hatlarının korunduğu bu makyaj operasyonu sonucu satış adetleri hemen yükselmeye başladı. Fakat şimdi rakiplerinin birbiri ardına yenilenmesi nedeniyle tasarımı geride kalmaya başladı. 208 GTi ise standart versiyona benzeyen tasarımına rağmen ondan tasarım anlamında bir hayli farklı bir otomobil. 

PEUGEOT 208 GTi Yorumları
PEUGEOT 208 GTi Yorumları

Özellikle iki renkli gövdesi sayesinde 208 GTi doğuştan modifiyeli. Aracın mat kaplamalı ön kısmıyla tezat oluşturan parlak arka kısmı gözlerin 208'in üstünde olmasını sağlıyor. Ayrıca karoserin farklı yerlerine yerleştirilen GTi logoları da sportifliği pekiştirmiş. 

Önlerdeki geniş çamurluklar 18 inçlik jantları içinde barındırırken arkadaki ikili egzoz çıkışı ve krom şerit gözü okşayan bir tasarım ortaya çıkartmış. 

Peugeot 208'in siyah renkli jantları da dikkat çekme konusunda üstüne düşeni yapıyor. Araçta ne devasa bir spoyler ne de motor kaputunda büyük hava girişleri var ancak buna rağmen görünüm sade bir şekilde sportif olmayı başarmış. 

İç Mekan

Daha kapının açılmasıyla kanınızı kaynatmaya yeten bir yaşam alanına sahip olan Peugeot 208 GTi, tamamen sportif bir yaşam alanına sahip.

Aracın tıpkı dışında olduğu iki iç mekanı da iki renkli hazırlamış. Siyah rengin hakimiyetindeki iç mekanda paspaslarda ve dikişlerde kırmızı detaylara yer verilerek canlılık sağlanmış. Ayrıca krom görünümlü eklentilerle de bu etki devam ettirilmiş. 

Bu modelde ön koltuklar özel tasarlanırken sahip oldukları yüksek bel ve omuz destekleri ile sizi sıkı sıkı sarıyor ve daha yola çıkmadan adrenalin dolmanızı sağlıyor. Önde ve arkadaki yaşam alanı genişliği konusunda oldukça başarılı ola 208 GTi, sınıf ortalamalarını yakalayan bagaj kapasitesi sayesinde ailecek gidilecek alışverişlere de imkan tanıyor. 

Konsolun pek çok noktasında yüksek kaliteli malzeme kullanılırken yer yer montaj hataları göze çarpıyor. Aracın sportif koltuklarının ayar kapasitesinin yüksek oluşu sayesinde hem ideal oturma pozisyonu kolayca ayarlanabiliyor hem de görüş açılarında bir sıkıntı yaşanmıyor. 

Tek donanımla ithal edilen aracın standart donanımı oldukça zengin. Gerek aktif ve pasif güvenlik elemanları gerekse konfor elemanlarının sayısı yeterli iken kör nokta uyarısı gibi bazı elektronik yardımcıların olmaması ise şaşırtıcı. 

Motor

Peugeot 208 GTi, tamamen yarış pistlerinden elde edilen tecrübelerle yola uyarlanmış bir otomobil. Aracın 1.6 litrelik hacminden gelen 208 HP güç ve 300 Nm torku oldukça etkileyici. Gücünü ön tekerlekleri üzerinden 6 ileri manuel şanzımanla aktaran 208 GTi, ilk hareket anından itibaren kesintisiz bir güç üretiyor. Aracın yüksek hızlanma isteğinin neredeyse hiç kesilmemesi ile 230 km/s'lik maksimum hıza ulaşmak hiç de zor değil. 

Motorla uyumu yüksek olan şanzıman kemikli yapısıyla kullanım sırasında sürücüsüne büyük keyif verirken debriyajın yukarda kavraması nedeniyle araca alışmak için bir süreye ihtiyaç duyulmasına neden oluyor. Bu yukarda kavrama nedeniyle aracın yakıt tüketimi de yükseliyor. Normal şartlar altında fabrika verisi 5.4 litrelik ortalama tüketim değerine ulaşmak ise ayağınızın altında 208 HP olduğunu bilince hiç de kolay değil. 

Ara hızlanmalar konusunda da motorun nefesinin yüksek oluşu sayesinde performans kaybı yaşanmıyor. Üstelik torkun dengeli yapısının da etkisiyle yüklü durumlarda da kayıplar yaşanmıyor.

Güvenlik

2012 yılında Euro NCAP çarpışma testine alınan Peugeot 208, 5 yıldız almış bir otomobil. 208 GTi modeli ise tek başına bu teste alınmadı.

Standart versiyona göre daha donanımlı olan GTi'ın bu testten de 5 yıldız alması bu nedenle kesin gibi. Peugeot 208 GTi'ın standart donanımında ABS, ESP, ön-yan-perde havayastıkları başta olmak üzere zengin bir aktif ve pasif güvenlik donanımları sunuluyor.

Konfor & Yol Tutuş

Peugeot 208 GTi By Peugeot Sport modelini satın alanlar veya almayı düşünenler için en önemli konuların başında gelen yol tutuş disiplininde model öylesine iddialı ki kedisinden çok daha pahalı spor otomobillerle başa çıkabileceğini sürücüsüne ispatlıyor.

Yıllar önce Peugeot 106 GTi modeli de benzer bir karakterdeydi ve o dönem slalom testlerinde bu model Ferrari'leri bile geride bırakmayı başarmıştı. 208 GTi da bunu başarır mı bilememeyiz ama emin olabilirsiniz ki süper spor otomobilleri bu disiplinde zorlayacaktır.

Direkt ve sürücüden istekleri yola aktarma konusunda hızlı tepkileri olan direksiyon kutusuna sahip olan Peugeot 208 GTi'in süspansiyon sistemi de oldukça hızlı çalışıyor. Araç virajlarda yana çok az yatan ve izinden sapmayan bir karosere sahip. Şasinin elden geçirildiği otomobildeki rijitliği virajlara girişte hissediyorsunuz. Ancak bu kadar iddialı bir yol tutuş olunca konfor konusunda elbette tavizler verilmiş. Elbette bu otomobili alanlar için konfor ikincil öneme sahiptir ancak özelikle arka kısımdaki vuruntuların fazla olması uzun yolculuklarda büyük sıkıntıların yaşanmasına neden oluyor.

Peugeot’nun ralli parkurlarından elde ettiği tecrübenin yola aktarılmış hali olan 208 GTi, küçük HB sınıfının en iyi seçeneklerinden biri. Aracın performans anlamında eksiğini bulmak mümkün değil. Elbette bu araç için çok da önemli olmayan konforu göz ardı ederek satın alanların en büyük derdi ise yolda ilerlerken tüm gözlerin üzerlerinde olması olacaktır.

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.