Opel Corsa 1.3 CDTI Yorumları

Opel Corsa 1.3 CDTI Yorumları

Geçtiğimiz yıl yenilenen ve 1982 yılından beri otomotiv piyasasından olan model 5. Jenerasyonuna ulaştı. 12 Milyon adedin üzerinde satılan Opel Corsa, bu haliyle selefine göre daha çekici görünüyor. Essentia, Enjoy ve Color Edition versiyonlarıyla satışa sunulan model Sport paketinde spor şasili versiyonla satın alınabiliyor. Model Opel markasının ekonomik motoru 1.3 CDTI ile test konuğumuz oluyor.

Tasarım

Model selefiyle ilk bakışta büyük benzerlik taşıyor. SCCS platformu üzerinde yükselen model far yapısıyla farkını ortaya koyuyor. Geriye doğru uzatılan farların alt kısmına ise bumerang tasarım çizgileri entegre edilmiş. 

Genişleyen ızgara krom çıta ile desteklenmiş. Sis farları tamponların en kenarlarına konumlandırılmış. Yan bölümde yine selefine göre daha keskin hatlar kullanılmış. Alt bölümde dalga etkisi yaratılan tasarım çizgileri yukarıda geriye doğru uzatılmış. Büyük değişim ise bizi arka bölümde karşılıyor. 

Opel Corsa 1.3 CDTI Yorumları
Opel Corsa 1.3 CDTI Yorumları

Selefinde dikey konumlandırılan stoplar yatay konuma getirilmiş. Ayrıca stop grubu bagaj kapağı üzerine uzatılarak bagaj yükleme alanı genişletilmiş. Opel Corsa yenilenirken büyümüş. Eski modelin 3.999 mm olan uzunluğu 4.021 mm'ye çıkmış. Ayrıca aracın genişliği de artmış. Yükseklik disiplinindeyse 7 mm'lik bir azalış yaşanmış.

İç Mekan

En büyük yenilik ise iç mekanda. 3 kollu direksiyon ve gösterge paneli selefine göre daha modern görünüyor. Malzeme kalitesi ve işçilik sınıf ortalamalarında. Piyano siyahı detay kalite hissini arttırmış ancak üzerinde parmak izi kalıyor. 

Orta bölümde kardeşi Adam'dan hatırladığımız 7 inç IntelliLink ekran yer alıyor. Dokunmatik özelliği bulunan ekran ile tüm multimedya işlemlerinizi gerçekleştirebiliyorsunuz. Geri park kamerası olarak da kullanılan bu alan cep telefonu ile senkronize hale getirilebiliyor. Koltuk ısıtma fonksiyonu başarılı. Şehir içinde özellikle dar sokaklarda kolay manevralar yapabilmeniz için direksiyonda “City” modu bulunuyor. 

Bu tuştan sonra modelin direksiyonu daha yumuşak bir yapıya kavuşuyor. Eşya gözleri konusunda model başarılı. Vites önündeki alan tüm ihtiyaçlarınızı karşılıyor. Önde sunulan alan yeterli. Ancak arkada uzun boylu bireyler baş ve diz mesafesi konusunda sıkıntı yaşayabiliyor. Opel Corsa, 285 litrelik bagaj hacmine sahip. Arka koltukları asimetrik olarak katlayarak bu hacmi 1120 litreye çıkarmak mümkün.

Motor

Selefinde 95 Hp olarak sunulan 1.3 litrelik dizel ünite, Bu kasada 75 Hp olarak satılıyor. 3750 d/d'de 75 Hp güç, 1500 ila 4500 devir bandı aralığında 190 Nmtork değeri sağlıyor. 0-100 Km/s hızlanmasını 14.8 saniyede tamamlayan model ortalama 3,8 litrelik yakıt tüketim değerine sahip. Çok alt devire düşmedikçe performans konusunda sorun yaratmıyor. Üst devirlerde de her zaman size dizel olduğunu hissettiriyor. Sakin kullanımlarda da ekonomik olmayı başaran model ile 4,2 litrelik değer elde ettik. Performans kullanımlarında bu değer 6,4 litrelik değere ulaştı.

Güvenlik

Opel'in yeni Corsa'sı 2014 yılında katıldığı Euroncap çarpışma testlerinden 4 yıldız alabildi. Önden çarpmalarda sürücüye göğüs kafesi ve iki baldır kemiği dışında tam koruma sağlarken, yolcunun ise göğüs kafesi ve sol baldır kemiği dışında tüm uzuvlarına tam koruma sağlamıştır. Yandan araç ile çarpmalarda göğüs kafesi dışında tüm eklemlere tam koruma sağlayan Opel Corsa, sabit bariyer çarpmalarında ise göğüs kafesine yetersiz koruma sağlamıştır. Önden çarpmalarda boyun bölgesine sınırlı, arkadan çarpmalarda ise kötü koruma sağlayan Opel Corsa Euroncap çarpışma testlerinden 4 yıldız ile ayrıldı.

Konfor & Yol Tutuş

Sert süspansiyona sahip olan model yol tutuş konusunda iyi yol kat etmiş. Konfor çıtasının bu yanlı düşmesi ve buna ek olarak süspansiyonların sesli çalışması can sıkabilir. Geliştirilen direksiyon sistemi ve sert süspansiyon sayesinde yol tutuş başarılı.

Teknik Özellikler
Motor: 1.3 CDTI 
Motor Hacmi: 1248 cc 
Silindir Adedi: 4 
Maksimum Güç: 75 Bg 3750 d/d 
Maksimum Tork: 190 Nm 1500-2500 d/d 

Performans 
0-100 km/s Hızlanma 14,8 s
Maksimum Hız: 164 km/s

Yakıt Türü Dizel
Yakıt Tüketimi 
Şehir İçi: 4,6 lt
Şehir Dışı: 3,3 lt
Karma: 3,8 lt
Test: 4,2 lt

Uzman Yorumu

Yenilenme konusunda Opel Corsa’nın dışında çok fazla şey aramayın. En önemli değişim iç mekanda yaşanmış. Özellikle eski direksiyon simidinin yaşadığı değişimle model içeride daha sportif bir görünüme kavuşmuş. Ek olarak gösterge panelleri de yenilenmiş ve selefine göre daha başarılı. Malzeme kalitesi ve işçilik seviyesi de selefine göre daha başarılı olan detaylar arasında. 1.3 litre dizel motor ise ekonomi konusunda başarılı. Özellikle uzun yolculuklarda fabrika verilerine çok yakın değerler tutturmak mümkün. Yol tutuş konusunda sertleştirilen süspansiyon ile yol kat edilmiş. Ancak konforun törpülenmesi can sıkabiliyor. Model 64 Bin TL seviyesini biraz geçen bir fiyat etiketine sahip. Corsa yol tutuş ve ekonomi konusunda kullanıcı ihtiyaçlarını karşılayan bir model fakat rakiplerinin fiyatı karşısında onun ki yüksek kalıyor.

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.