Ford Focus RS Yorumları

Ford Focus RS Yorumları

Bazı otomobiller ilk doğdukları andan itibaren efsane olurlar. Bunun olmasını sağlayansa bir modelden türetilmeden, sıfırdan yapılmalarıdır. Ford Focus RS de böyle bir otomobil işte. Her ne kadar adında Focus eki olsa da yollardaki Focus'larla en ufak bir benzerliği olmayan bu 5 kapılı spor otomobil, aile babalarının özledikleri performanslı ve günlük kullanıma uygun araç ihtiyacını karşılayan enden modellerden.


Tasarım

Ford Focus ilk nesliyle tüm dikkatleri üzerine toplamış bir otomobildi. O dönemki anlayışın aksine köşeli ve asimetrik çizgileri ile kısa sürede sınıfında fark yaratan ve yerini aldığı Escort modelinin bir anda unutulmasını sağlayan Focus şu anda da yollardaki en dikkat çekici modellerden. Elbette standart hali ile bu araca kıyasla biraz daha sönük olan genel tasarım RS versiyonunda herkesin beğenisini kazanan çizgilere bürünmüş. 

Ford Focus RS Yorumları
Ford Focus RS Yorumları

Her ne kadar bu aracın adında Focus eki olsa da aslında bu otomobil Ford Performance bölümü tarafından hayata geçirilmiş bir otomobil. Bu nedenle de aracın kabuğundaki benzerlikler dışında bu aracı standart Focus'dan ilk anda ayırmak çok kolay. Aracın büyük hava girişli ön tamponu, 19 inçlik jantları, standart modelden çok daha geniş olan çamurlukları gibi detayları ilk anda modelin farkını ortaya koymasını sağlıyor. Arkadan bakıldığında ise cam üstüne monte edilmiş sabit ve heybetli yapısıyla aracın ihtiyaç duyduğu bastırma gücünü sağlayan spoyler fark edilirken gücü ele veren iki bağımsız egzoz hemen fark ediliyor. Tıpkı ön çamurluklar gibi arkalar da standart modellerden daha geniş ve bu sayede 19 inçlik jantlara sorunsuz ev sahipliği yapıyor. 

Bu modele özel renk seçenekleri ile de Focus RS dikkat çekme konusunda en ufak bir sıkıntı yaşamıyor. Onunla yolda ilerlerken tüm bakışlar üstünüzde oluyor.

İç Mekan

Ford Focus standart haliyle bile çok iddialı bir yaşam alanına sahip bir otomobildir. 'Focus RS versiyonunda iç mekan nasıl' sorusunun yanıtı ise şöyle: Focus'un mevcut fonksiyonelliğe sportif tatlar eklenmiş. Sizi sıkıca saran ve sportif duyguları pekiştiren özel, deri kaplamalı koltuklarına oturduğunuz anda aracın gücünü ve neden böyle bir koltuğa ihtiyaç duyduğunu hemen anlıyorsunuz. Sürücü koltuğuna oturduğunuzda ise karşınızda 300 km/s'de biten hız göstergesi ve konsolun üst kısmına bu model için eklenmiş 3'lü göstergeler dikkatinizi çekiyor. Yağ basıncı ve sıcaklığı ve turbo basıncını takip edebildiğiniz bu göstergeler özellikle pist gibi özel kullanımlarda çok işinize yarıyor. 

Aracın büyük koltuklarına rağmen genel olarak sunulan yaşam alanı oldukça geniş. Sunulan diz ve baş mesafesi arka koltuklarda da yeterli iken arkadaki kolay kullanımlı bagaj kapasitesi de 5 kişinin yüklerini sorunsuzca taşıyabiliyor. Bu sayede Focus RS günlük kullanıma da ne kadar uygun bir otomobil olduğunu ortaya koyuyor. 

Ancak elbette iç mekanda bazı olumsuzluklar da yok değil. Örneğin konsolun siyah rengi herkese hitap etmeyebilir. Keşke gövdenin canlı renkleri yer yer iç mekanda da kullanılsaydı da ferahlık hissi artırılsaydı.

Bir Ford Focus sahibi olmak, gerçekten konforla seyaht edebilmek demek. Bunu Focud RS modelinde iyice hissediyorsunuz. Sizin de hayalinizde ikinci el Ford Focus ya da sıfır kilometre bir Focus RS varsa iç mekan konusunda her dönem bu aracın başarılı olduğunu söyleyebilirim. 

Motor

Ford uzun yıllardır ralli parkurlarının efsanesi konumunda. Farklı sınıflarda hep çok iddialı otomobiller üreten marka buradan elde ettiği tecrübeleri bu araca aktardı ve ortaya da RS çıktı. Peki, Ford Focus RS motor konusunda nasıl?

Gelelim, Focus RS kaç silindirli, Focus RS'nin motor hacmi ne, gibi sorulara...

2.3 litrelik 4 silindirli motor 350 HP güç ve 470 Nm torkuyla kağıt üstünde bile ne kadar iddialı olduğunu ortaya koymayı başarıyor. 6 ileri manuel şanzımanla kombine edilen güç ünitesi oldukça yüksek gücü sayesinde 0-100 km/s hızlanmasını da 4.7 saniye gibi son derece iyi bir sürede tamamlamayı başarıyor. Aracın gücü karşısında oranları iyi ayarlanmış vites kutusu sayesinde de ister performanslı kullanımlar isterseniz de 5 kişilik uzun yolculukları rahatça yapabiliyorsunuz. 266 km/s'lik fabrika verisi maksimum hızı bulunan RS, 100 km'de ise ortalama 7.7 litrelik tüketim değerine sahip. Normal kullanımlarda da eğer gaza biraz dikkatli basarsanız tüketim 10 litre dolaylarında kalıyor ki bu değer aracın sahip olduğu yüksek güç düşünülürse kabul edilebilir bir sonuç. 

Yüksek gücün üretilmesini sağlayan turbo sistemi ise devreye girdiği andan itibaren sizi koltuğunuza yapıştırıyor. Aracın turbo boşluğu ise biraz fazla kalmış. Bir anda yaşanan güç patlaması nedeniyle ister istemez konfor olumsuz etkileniyor. 

Güvenlik

İlk kez 1999 yılında Euro NCAP çarpışma testine alınan ve 4 yıldız alan Ford Focus, daha sonra 2004 yılında 5 yıldız aldı. Araç son olarak teste alındığı 2012 yılında da 5 yıldız alarak güvenliğini pekiştirdi. Focus RS modeli ise özel olarak çarpışma testine tabi tutulmamış.

Yetişkin güvenliği konusunda %92 gibi oldukça iyi bir koruma sağlayan model, çocuk güvenliğinden de %82 almaya hak kazandı. Sahip olduğu güvenlik donanımları ile %71 alan araç, yaya güvenliği disiplininden de %72 aldı.

Ford Focus RS'in standart donanımında sürücü-yolcu için ön-yan-perde havayastıkları, ABS, ESP başta olmak üzere zengin bir donanım listesi sunuluyor. Bunlar içinde Akıllı Koruma Sistemi (IPS) dikkat çekerken Aktif Şehir İçi Güvenlik Sistemi sayesinde de sürücü hataları minimuma indiriliyor.

Konfor & Yol Tutuş

Ford Focus RS, aslen ralli parkurlarından fırlamış bir otomobil. Yani ona bir roll-cage ekleyip hemen yarışabilirsiniz. Böylesine saf kan bir yarış otomobili asfalt üzerinde ise son derece etkileyici olabilmesiyle de kendisine hayran bıraktırıyor. İyi ayarlanmış şanzıman oranları sayesinde istendiğinde performanslı bir canavara istendiğinde ise sakin sakin ilerleyen bir aile aracına dönüşen Focus RS aile babalarının istediği hem performanslı hem de aile kullanımına uygun ender modellerden.

RS'in yürüyen aksamı tahmin edildiği gibi oldukça sert ayarlanmış. Özellikle 19 inçlik jantlar nedeniyle arkadaki konfor seviyesi düşük. Bu araçta 18 inçlik jantların sunulmasını tercih ederdik. Bu sayede de konfor önemli ölçüde artardı. Sürücünün isteklerini hemen yola aktaran direksiyon sistemiyle övgüyü hak eden RS, yola sağlam basan yapısıyla da sürücüsüne büyük güven veriyor.

En zor koşullarda bile izinden sapmayan Focus RS, ayrıca bu araca özel sunulan drift modu sayesinde de de bir Focus'un drift yapabildiğini gösteriyor. Ancak elbette bu modu sadece trafiğe kapalı alanlarda kullanmak tavsiye ediliyor. İç mekana yansıyan güçlü motor sesini ise gürültü olarak algılamamak lazım. Bu adeta size özel bir konser.

Ford Focus standart hali ile bile son derece etkileyici bir otomobil. Adına eklenen RS uzantısı ile ise bambaşka bir kimliğe bürünmüş durumda. Hem yarış alanlarında hem de günlük kullanımda sürücüsünün tüm isteklerini tek bir araçta toplamayı başaran modelin şu anda bir elin parmaklarını geçmeyen rakipleri sayesinde de öne çıkmayı başarıyor. Modelin eleştirilebilecek noktası ise arka koltuktaki azalan konforu. Ancak o kadarı kadı kızında da olur demek lazım.

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.