Kia Sportage 1.6 GSL Yorumları

Kia Sportage 1.6 GSL Yorumları

Kia Sportage dördüncü nesliyle hayatımıza girdi. Aracın öncülerinden en büyük farkı tasarımıyla ön plana çıkması oldu. Daha önceki Sportage modelleri bu kadar iyi görünmüyordu.

Tasarım

Sportif imajıyla tanınan Kia Sportage fiyatları modelin artan popülaritesiyle hem ikinci elde hem de sıfırda arttı. Bu ilginin nedenleri ise temelde tasarımla ilgili.

Kia'nın ürün gamındaki en sportif model Sportage değil. Ancak en çok dikkat çeken tasarım artık Sportage modelinde.

Kia Sportage 1.6 GSL Yorumları
Kia Sportage 1.6 GSL Yorumları

Yenilenmesiyle birlikte ön yüzünde büyük değişikliklerin yapıldığı modelde devasa hava girişli ızgara güçlü görünüme katkı sağlarken ledli farlar da bu güçlü görünümü pekiştiren teknolojik detaylar olarak farklılaşıyor. Motor kaputundaki kat sayesinde önden başlayan şişkin hatlar arkaya doğru devam ediyor.

Aracın profil görüntüsünde öncüsünden çok büyük farklılık olmadığı dikkat çekerken büyük çamurluklar sayesinde 19 inçlik jantlar bile olduğundan daha küçük görünüyor. Arka kısmında yeni tasarımlı stoplar kullanılırken bu bölümde BMW modellerine göndermelerin yapıldığı fark ediliyor.

Son derece şık olan arka kısım ikili egzoz çıkışı ve çıkışların arasındaki gri parça sayesinde sportif görünmeyi de başarmış. Test aracındaki gibi GTLine olan donanımlarda ise arkada bunu belirten logoya yer veriliyor.

İç Mekan

Sportage iç mekanında öncüsüne kıyasla büyük ilerleme kaydetmiş bir model. Son dönemde neredeyse her araçta kullanılan navigasyon ekranı test aracında olmasa da satılan örneklerde yer alıyor. Bu durum aslında biraz ilginç geldi. Keşke her donanım seviyesinde bu ekran yer alsaydı.

Koyu renklerin hakimiyetindeki iç mekanı nedeniyle ferahlık hissinin yüksek olmadığı Sportage'da orta konsoldaki piyano black boya kalite algısını yükselten bir detay. Ancak bu boya kolayca kirlenip çizildiği için kullanımı kolay değil.

Kia Sportage döşemelerde de konfor sunuyor. Isıtmalı ve soğutmalı deri döşemelerin kullanıldığı GTLine modelinde bu sayede özellikle yaz aylarında deri döşemenin yakıcı etkisinden kurtulmak mümkün oluyor. Soğutmalı koltuklar bugünlerde en büyük konfor detaylarından.

2670 mm'lik dingil mesafesine sahip olan Sportage iç mekanında 4 kişi için yeterli alanı sunma konusunda sıkıntı yaşatmıyor. Ancak arkada 3 kişi oturduğu zaman omuz genişliği konusunda eksiklikler göze çarpıyor.

Aracın 466 litrelik bagaj kapasitesi ise ortalamalar dahilinde yer almasına karşılık davlumbazların yapısı nedeniyle çok kullanışlı değil.

Motor

Kia Sportage motoru aracın kendi sınıfında dikkat çeken parçalarından. 132 HP güç üreten atmosferik ve test aracındaki gibi aynı motorun turbolu hali ile alınabilen Sportage'da isteyen tüketicilere firma 2.0 litrelik bir de turbo dizel motor sunuyor. 177 HP güç ve 265 Nm tork üreten GDI direkt enjeksiyonlu motorlu Sportage'ın bu güç ünitesini kardeş firma Hyundai'nin modellerinde de görmek mümkün. Atmosferik modelde önden ancak turbolu versiyonda dört tekerlekten çekişli olarak gücünü yere aktaran Sportage, bu versiyonda DCT isimli çift kavramalı şanzımanla donatılıyor.

7 ileri orana sahip olan vites kutusu ilk hareket almasından itibaren motorla büyük uyum içinde çalışıyor. Sessizlik ve sarsıntısız çalışma konusunda oldukça başarılı olan turbolu motor buna karşılık yakıt tüketimi konusunda çok başarılı değil. Fabrika verisi 100 km'de ortalama 7.5 litre benzine ihtiyaç duyan motoru normal kullanımlarda 10 litrenin altında tutabildik.

'Sportage'ın eksikliği nedir' sorusunun yanıtı ise, şu anda 1.6 litrelik dizel motora sahip olmaması. Rakiplerinin neredeyse tamamında dizel motor ve otomatik şanzıman sunulurken Kia'da dizel motor sadece vergi dezavantajlı 2.0 litrelik ünite ile sunuluyor. Fakat kısa bir süre sonra 1.6 lt dizel otomatik versiyonda satışa sunulacak.

Güvenlik

Kia Sportage testleri başarıyla geçen araçlardan biri. 2015 yılında 1.7 litrelik dizel motoruyla EuroNCAP çarpışma testine katılan Kia Sportage bu testten 5 yıldız almaya hak kazandı. Testte aracın özelikle yetişkin yolcu korumasında oldukça başarılı olduğu sonucu ortaya çıktı.

ABS + EBD, ESP, araç stabilite yönetim sistemi, yokuş iniş destek sistemi, yokuş kalkış destek sistemi, otomatik acil fren sistemi, şeritte kalma yardımcısı, kör nokta uyarı sistemi, perde hava yastıkları, sürücü, ön yolcu ön ve yan havayastıkları, acil fren sinyali sunulan aksesuarlardan bazıları.

Diğer Kia Sportage test yazılarımızı da okuyabilirsiniz.

Konfor & Yol Tutuş

Kia Sportage yol tutuşu ve konforu açısından şöyle değerlendirilebilir; Yerden yüksek yapısına rağmen yanal rüzgarlardan etkilenmemesiyle öne çıkan Kia Sportage, 19 inçlik jantları ve onlarla uyum içindeki lastikleri sayesinde virajlarda sürücüsüne güven veriyor.

Çok fazla yatmayan karoseri sayesinde iç mekanda konforun arttığı Sportage'da 19 inçlik jantlar nedeniyle arka koltukta vuruntu sesleri yaşam alanına biraz fazla yansıyor. Ama bu durum çok sıkıntı verici olmuyor.

16,7 derecelik yaklaşma ve 23,9 derecelik uzaklaşma açılarına sahip olan Sportage'da önde McPherson tipi bağımsız süspansiyon kullanılırken arkada çok noktalı bağlantılı sisteme yer verilmiş.

Orta konsoldaki kilit düğmesi sayesinde gerektiği durumlarda aracın arazide sorunsuz ilerlemesine de olanak tanınıyor. Ancak aracın genel yapısı itibariyle bu sistemlere rağmen çok sert arazi şartlarına Sportage ile girmek uygun değil. Zaten bu tip araçları arazide değil daha çok şehrin içinde gördüğümüz de bir gerçek.

Teknik Özellik
Motor : 1.6 lt 
Motor Hacmi : 1591 cc 
Silindir Adedi : 4 
Maksimum Güç : 177 HP 5500 d/d 
Maksimum Tork : 265 Nm 1500 d/d 

Performans 
0-100 km/s Hızlanma : 9.1 sn
Maksimum Hız : 201 km/s

Yakıt Türü : Benzin 
Yakıt Tüketimi 
Şehir İçi : 9.2 lt
Şehir Dışı : 6.5 lt
Karma : 7.5 lt
Test : 9.9 lt

Uzman Yorumu
Kia Sportage yenilenmesiyle birlikte çok daha dinamik bir model olmuş. Eski nesillerin sıkıcı tasarımlarına kıyasla yeni model yolda tüm dikkatleri üzerine çekmeyi başarıyor. Son dönemin favorisi 1.6 litrelik dizel motor ve otomatik şanzıman sunmaması nedeniyle satış adetlerinde istediği rakamlara ilk etapta ulaşması zor olan Sportage, buna karşılık güçlü benzinli motoru ve dinamik tasarımı ile bu eksikliğini kapatacak gibi görünüyor. Kullanım açısından keyif aldığımız dinamiklere sahip olmasıyla beğenimizi kazandı. Başarılı görünümüyle bulunduğu her ortama çok kolay bir şekilde adapte olan Sportage, dinamik sürüşlere bile imkan tanıyan bir araç. İç mekanında ferahlık konusunda önemli eksikliği bulanmayan modelin yol tutuşundaki başarı bile başlı başına tercih sebebi olmaya yetecektir.

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.