BMW 116d Yorumları

BMW 116d Yorumları

BMW'nin premium kompakt sınıf temsilcisi 1 Serisi ilk kez 2004 yılında yollara çıkmıştı. O dönem 3 Serisi Compact modelinin yerini alan araç 2011'de ikinci nesliyle karşımıza çıktı. Bu yılbaşında makyajlanan araç güncel görünümüyle ve motorlarıyla satılıyor. Bugün sizler için 1 Serisi ailesinin dizel versiyonu 116d'yi inceleyeceğiz.

Tasarım

BMW 1 Serisi'nin birinci nesli tasarım anlamında çok beğenilmişti. Klasik hatchback formundaki araç ciddi bir hayran kitlesine sahipti. İkinci nesilse tasarımıyla çok sevilmedi. Fakat ciddi satış adetlerine ulaştı. 

Makyajlı versiyonda BMW tasarımcıları özellikle ön bölümde değişikliğe gitmişler. Yumuşak görünümlü farlar gitmiş ve sert görünümlü far ve burun tasarımı gelmiş. Arkadaysa eskiden VW Polo'yu andıran stoplar değiştirilmiş. Stoplar hem daha büyük hem de artık bagaj kapına kadar uzanıyor. Aracın profil görümündeyse ciddi bir değişim olmamış.

BMW 116d Yorumları
BMW 116d Yorumları

Aracın uzunluğunda yeni tasarım sebebiyle eser miktarda bir artış olmuş. Fakat 2690 mm'lik aks aralığında bir değişim gerçekleşmemiş. BMW 1 Serisi, Türkiye'de 4 donanım seçeneği ve Urban Line, Sport Line, M Sport gibi 3 özel paketle satılıyor.

İç Mekan

BMW 1 Serisi yenilenirken iç mekanı adeta pas geçilmiş. Birkaç kaplama değişikliği dışında gözle görünen bir değişimle karşılaşmıyoruz. Malzeme kalitesindeyse az da olsa bir artış gözleniyor. Ön panelde dikkat çeken bir başka detay ise orta havalandırma ızgaralarının hemen üzerine konumlandırılmış ekran. Bu ekrandan araç ile ilgili birçok bilgi alabilir, multimedya işlemlerinin bütün hepsini gerçekleştirebilirsiniz. Bu bölüm vites kutusunun yanına yerleştirilmiş joystick sayesinde kolay bir şekilde kontrol edilebiliyor. İçerideki misafirlere sunulan alan yeterli sayılmaz. Özellikle arkada şaft tünelinin yüksek olması bu bölümde oturacak kişilere sıkıntı yaratabilir. Bu sebeple 1 Serisi aslında 2+2 kişilik bir otomobil. Aracın 360 litrelik bagaj hacmi makyajla birlikte değişmemiş.

Motor

Makyaj öncesi modelde 1.6 litrelik bir dizel motor kullanılıyordu. Şimdiyse 116d modelinde 1.5 litrelik 3 silindirli yeni nesil bir motorla karşılaşıyoruz. Turbo destekli bu motor 4000 d/d'de 116 hp güç, 1750 devirden itibarense 270 Nm tork üretiyor. Güç eski motorla aynı olmasına karşın tork değerinde 10 Nm'lik bir artış yaşanmış. Aracın gücü ZF firmasının geliştirdiği ve artık BMW modellerinde görmeye alıştığımız 8 kademeli otomatik şanzımanla arka lastiklere iletiliyor. Klasik tork konvertörlü olan şanzıman konfor ve hız açısından göz dolduruyor. Motorun tek sorunu alt devirlerinin cansız olması. Maksimum tork değerini 1750 devrin altında verebilseydi çok daha başarılı olacaktı. Fabrika verilerine göre aracın 0-100 km/s hızlanması 10.3 saniye sürüyor. Yakıt tüketimi ise otomatik şanzımanlı bir araç için etkileyici. Test ortalamamız 6.5 litre olarak gerçekleşti. Uzun yoldaysa bu değeri 5 litrenin altına indirmek çok güç değil.

Konfor & Yol Tutuş

BMW 116 dizelde orta sertlikte bir süspansiyonlara yer verilmiş. Bu sayede asfalt üzerindeki irili ufaklı birçok çukuru başarılı bir şekilde absorbe ederken, yol sesi ve motor sesini kabin içine almayarak beğenimizi kazanıyor. Araç genelde iyi bir yol tutuşa sahip. Çok zorlandığında virajın dışına doğru açılsa da kullanıcısını korkutmuyor. Bu noktada direksiyondan biraz söz etmemiz gerekiyor. Direksiyon tepkileriyle ve direkt çalışması ile takdir kazanıyor. Ancak biraz yumuşak ve hafif kalıyor. Virajlarda daha mücadeleci bir direksiyon arıyoruz.

Teknik Özellik
Motor: 116d 
Motor Hacmi: 1496 cc 
Silindir Adedi: 3 
Maksimum Güç: 116 hp 4000 d/d 
Maksimum Tork: 270 Nm 1750 d/d 

Performans 
0-100 km/s Hızlanma 10,3 s
Maksimum hız: 200 km/s

Yakıt Türü Dizel
Yakıt Tüketimi 
Şehir İçi: 4,4 lt
Şehir Dışı: 3,6 lt
Karma: 3,9 lt
Test: 6,5 lt

Uzman Yorumu

O bir satış canavarı. Segmentinin en çok satan modellerinden birisi. Açıkçası makyaj da araca çok yakışmış. Eski modelle karşılaştırdığınızda eskisinin ne kadar üzgün ve itici bir bakışa sahip olduğunu anlıyorsunuz. Yeni model daha sert ve çekici. İç mekan kalite ve ergonomi anlamında rakiplerine ders verecek kadar başarılı. Fakat içerisinin çok karanlık ve bunaltıcı olduğunu belirtmeliyim. Hele arkadaki yüksek şaft tüneli ortada oturmayı imkansız hale getiriyor. Motor ve şanzıman uyumu çok başarılı. ZF firmasının şanzımanı çift kavramalı otomatikleştirilmiş şanzımanların otomotiv dünyasındaki gerekliliğini sorgulatacak kadar başarılı. Hem ekonomik hem de performanslı. 1.5 motorun nefesi erken bitiyor ve alt devirleri biraz cansız. Ama sakın onu güçsüz sanmayın. Sürücüsünü zor durumda bırakmıyor. BMW 116d keyifli ve iyi bir otomobil. Eğer iç mekan genişliği beklentiniz yoksa alıcılarının memnun olmaması için bir sebep göremiyorum.

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.