Volvo S60 T3 Yorumları

Volvo S60 T3 Yorumları

Son dönemde popüler hale gelen dizel-otomatik kombinasyonuna Volvo, S60 modelinde dinamik benzinli motor ve otomatik şanzımanla cevap veriyor. Eğer yılda 10 bin km'yi geçmiyorsanız o zaman bu kombinasyon tam size göre.


Tasarım

Volvo eskiden gerçekten sıkıcı otomobiller üretirdi. Güvenliğe verilen önem öncelikli olduğu için Volvo araçlarda tasarım hep ikincil öneme sahipti. Ancak artık bu durum değişti. Tek başına güvenlik satın almada etkili değil. Bunu bilen tasarımcılar Volvo markalı araçların güzel görünmesi için yoğun mesai harcıyorlar. S60 modelinde bu çalışmayı net bir şekilde görmek mümkün. S60, son derece şık ve dinamik görünen bir sedan. Aracın önden arkaya tasarımında büyük bir ahenk var. Geniş havalandırma kanalları ile başlayan dinamik çizgiler katlı motor kaputu ve büyük farlarla devam ettirilmiş. Profilden şişkin çamurluklar geniş omuz çizgisi aracın arkaya doğru güçlü görünmesini sağlarken arkada iki parçalı stoplarla tasarım sona ermiş. Ancak arka kısım öne kıyasla çok daha sade hazırlanmış. Açıkçası arka kısmın öne daha çok benzemesini tercih ederdik. Buna rağmen özellikle büyük yapıdaki stopların etkisiyle arka kısım geceleri bir hayli etkileyici görünüyor.

Volvo S60 T3 Yorumları
Volvo S60 T3 Yorumları

İç Mekan

S60, ilk satışa sunulduğunda kokpitinde oldukça ilerici bir tasarıma sahipti. Aracın havada asılı duran orta konsolu başta olmak üzere dikkat çeken detayları hep ağabeyi S80 ile benzeşen bir konsola sahip olmasını sağladı. Ancak aradan geçen yıllar göz önüne alındığında artık iç mekanda bir takım revizelerin yapılması gerektiği ortaya çıkıyor. Volvo S60'ın orta konsolu artık daha büyük ve dokunmatik özellikli bir ekranı hak ediyor. Ayrıca tasarımı uzun süredir değişmeyen klima ve müzik siteminin düğmeleri de eskimeye başladıklarını haykırıyor. Yaşam alanı genişliğinde oldukça başarılı olan S60, 5 kişi için yeterli alanı sorunsuz sunuyor. Arka kısımda baş mesafesi rakiplerden bir nebze olsun az olsa da omuz mesafesindeki fazlalık bu durumu bertaraf ediyor. Aracın arkasındaki 380 litrelik bagaj alanı ise ne yazık ki çok başarılı değil.

Motor

Bir süre öncesine kadar son derece iddialı 1.6 litrelik dizel motor ve otomatik şanzıman seçeneğine sahip olan S60 bu motoru kullanmaya son verdi. Bu karar oldukça riskli. Çünkü ülkemizde dizel-otomatik kombinasyonu bir hayli popüler. Buna rağmen Volvo'nun benzinli motoru size dizel motoru unutturmaya iddialı bir güç ünitesi. Aracın 1.5 litreden elde ettiği 152 HP güç son derece iddialı. Buna karşılık fabrika verisi ortalama tüketimi de 100 km'de 5.8 lt. Reel sürüşlerde aracın yüksek gücünü hemen anlıyorsunuz. İlk andan itibaren kesintisiz şekilde sunulan güç sayesinde ilk hızlanmalar çok başarılı. Ayrıca yüklü durumlarda bile motor size ihtiyacınız olan gücü sorunsuzca sunuyor. Ancak fabrika verisi ortalama tüketim değerini yakalamak çok kolay değil. Sürüşler esnasında bu değere ulaşamamış olsak da 7.6 lt'lik çok da yüksek olmayan bir sonuca ulaştık. Yeni motorun internette yaptığımız araştırmalarda herhangi bir sorunu olmaması da kendisini kanıtlayacağının önemli bir ispatı. Yeni motorlar genellikle çocukluk hastalıkları denilen sorunlarla boğuşur ancak Volvo'nun güç ünitesinde böylesi bir olumsuzluk yok.

Güvenlik

Volvo denilince akla hemen güvenlik geliyor. Ürettiği araçlarından bu konuya büyük önem veren markanın S60 modeliyse şaşırtıcı biçimde 2001 yılından sonra çarpışma testine alınmamış. 2001'de yapılan testten de 4 yıldız alan model, o dönem çok önem verilmeyen yaya güvenliği disiplininden ise 2 yıldız alabilmiş. Ancak modelin kardeşi V60, 2012 yılında yapılan değerlendirmeden 5 yıldız ve %94 yetişkin güvenliği sonucu ile ayrılmayı bilmiş. Ayrıca bu araç sahip olduğu elektronik yardımcılarla da bu alanda %100 başarı göstermiş. Volvo S60'ın standart donanımında ön-yan-perde havayastıkları, ABS, ESP, aktif gergili emniyet kemerleri, acil fren desteği, City Safety gibi pek çok aktif ve pasif güvenlik elemanı sunuluyor.

Konfor & Yol Tutuş

Volvo denilince kimsenin aklına dinamik sürüş karakteri gelmiyordur. Eski nesillerdeki ruhsuz sürüş karakteri nedeniyle insanlar Volvo'ların hepsinin bu tarz bir sürüşü olduğunu düşünüyor. Ancak bu kesinlikle Volvo'ya yapılan bir haksızlık. S60 oldukça dinamik ve sürücüsünü kullanım esnasında mutlu eden bir otomobil. Aracın direksiyon sisteminin başarılı çalışması ve hafif sert ayarlara sahip yürüyen aksamı sayesinde gerek virajlarda gerekse düz yolda ilerlerken S60 kullanıcısını büyük güven verirken arka koltukta oturanların konfordan ödün vermeden yolculuk etmesine olanak tanıyor. Motordan gelen yüksek güç sayesinde dinamik olmasına rağmen geç tepki veren 6 ileri oranlı otomatik şanzımanı nedeniyle konfor odaklı olduğunu ortaya koyan S60, iç mekana yansımayan yol ve lastik gürültüsü sayesinde de farkını ortaya koyuyor. Aracın vites kutusunun konfor odaklı olması sayesinde tüketimi düşük kalıyor. Elbette fabrika verisi değere ulaşmak kolay değil ancak turbo destekli bir motora, otomatik şanzımana sahip üstelik de 152 HP güç üreten bir benzinli motor için elde edilen 7,6 litrelik değer hafife alınacak bir sonuç değil. Daha çok sıkışık İstanbul trafiğinde gerçekleşen sürüşüm de dikkate alınırsa bu değeri 1 lt'ye yakın aşağı çekmek mümkün.

Volvo S60 artık yaşlanmaya başlasa da yeni motoruyla hala iddiasını sürdüren bir model. Aracın dizel motordan yoksunluğu pek çok kişi için bir olumsuzluk olsa da beğenimizi kazanan benzinli motoru sayesinde dizel motora gerçekten ihtiyaç duymayan ve yılda 10 bin km civarında yol yapanların kalbini fethetmekte zorlanmayacaktır. İç mekandaki kaliteli detayları ve zengin aksesuar listesinin de etkisiyle S60, şu anda uzun yıllar sorunsuz yol kullanılabilecek dayanıklı bir sedan arayanların ihtiyaçlarına cevap verebilecek bir otomobil.

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.