Ford Mondeo 1.5 Ecoboost Yorumları

Ford Mondeo 1.5 Ecoboost Yorumları

Uzun yıllardır Ford markasını orta segmentte temsil eden Mondeo, dördüncü neslinde dinamizm formülüyle başarının kapılarını aralamak istiyor.
Tasarım

Ford Mondeo'nun tasarım serüveni oldukça değişken; ilk neslinde soğuk Alman yüzüyle öne çıkan Mondeo, makyajla birlikte dinamik bir görünüme kavuşsa da rakiplerinin gölgesinde kalmıştı. 

İkinci neslinde Focus Sedan'a oldukça benzerken, üçüncü neslinde heybetli yapısıyla ilgi çekmişti. Yeni Mondeo, aslında eski kıta Amerika'da Fusion adıyla zaten uzun bir süredir satılıyordu ve Avrupa serüveni biraz gecikmeli başladı. 

Ford Mondeo 1.5 Ecoboost Yorumları
Ford Mondeo 1.5 Ecoboost Yorumları

Yüzü Fiesta ve Focus'a benzeyen Mondeo'nun 'Mustang' algısı oluşturması da hoş karşılanmalı. Sol şerit prestiji oldukça yüksek olan otomobilin arka tasarımıysa selefiyle büyük benzerlik taşıyor; dikkatli bakılmadığında karıştırma ihtimaliniz oldukça yüksek.

İç Mekan

Mondeo'nun iç mekanında dikkat çeken ilk unsur, artan kalite algısı oluyor. Gerçekten de iyi malzemeler seçilmiş ve işçilik seviyesi de oldukça iyi. Yeni dokunmatik ekranın kullanımı rakiplerine göre kolay olsa da yine de belli bir alışma süreci gerektiriyor. Müzik sistemi ve havalandırma seçimlerini küçük tuşlar üzerinden de, bu ekran vasıtasıyla da yapılabiliyor oluşu sevindirici. Yüksek çözünürlüklü gösterge tablosu üzerinden de aracın güvenlik donanımları için gerekli ayarlar yapılabiliyor. Arkada ve önde diz ve baş mesafesi yeterli, fakat arkaya iniş binişlerde uzun boyluların kafayı kollaması gerekebilir. Bagaj hacmi, boyu neredeyse 5 metre olan bir sedan için düşük sayılabilir.

Motor

Mühendisler uzun bir süre düşük hacimli motor seçeneği için Mondeo'da uzun uğraşlar verdi ve sonunda 1,5 litrelik turbo beslemeli benzinli motor Mondeo'ya adapte edildi. 160 HP güç ve 240 Nm torka sahip olan motorun karakteri, aşırı beslemeli bir motordan çok atmosferik beslemeli motorlar gibi; alt ve orta devirlerde ağırkanlı davranan motorla mutlu olabilmek için sürekli yüksek devir çevirmek gerekiyor. 6 ileri vitesli klasik tork konvertörlü şanzımanın geçişleri sarsıntısız olsa da bir miktar gecikme yaşatıyor ve zaman zaman bu durum sıkıcı hale geliyor. Korkunç İstanbul trafiği şartlarında biz Mondeo ile 100 km'de ortalama 10,6 litrelik bir yakıt tüketim değeri elde ettik ki bu gerçekten yüksek.

Konfor & Yol Tutuş

Mondeo'nun önceki nesilleri, dinamizm konusunda gerçekten haklı bir iddiaya sahiplerdi ve sürüşü oldukça keyifli otomobillerdi. Yeni nesil de de bu his halen devam ediyor; direksiyon sistemi en ufak bir komutu anında alabiliyor ve geri bildirim konusunda da çok başarılı. Süspansiyon sistemi de 17 inçlik jantların da etkisiyle darbeleri sönümlemekte iyi işler çıkartıyor. İzolasyon seviyesi sınıfından beklenildiği gibi iyi durumda ve iç mekandaki huzur katsayısını artırıyor. Koltukların dolguları ve yanal destekleri uzun yolculuklar için biçilmiş kaftan. Dahası birçok teknolojik oyuncakla da sahibini şımartma potansiyeli yüksek.

Teknik Özellik
Motor: 1.5 EcoBoost 
Motor Hacmi: 1499 cc 
Silindir Adedi: 4 
Maksimum Güç: 160 HP 5700 d/d 
Maksimum Tork: 240 Nm 1600-4000 d/d 

Performans 
0-100 km/s Hızlanma 9,1 s
Maksimum Hız:214 km/s

Yakıt Türü Benzinli
Yakıt Tüketimi 
Şehir İçi: 10,0 lt
Şehir Dışı: 5,0 lt
Karma: 6,8 lt
Test: 10,6 lt

Uzman Yorumu

Orta sınıf sedan bir otomobil almak karar anında oldukça zorlayıcı olabiliyor. Bana sorarsanız artık bugün bu sınıfta başarısız olarak nitelendirilebilecek bir otomobil bulmak zor; sadece ne istediğinize karar vermeniz gerekiyor. Sürüş kalitesi gerçekten iyi olan Mondeo'nun direksiyon sistemi rakiplerine ders verecek kadar iyi. Ayrıca bu otomobili evinizin önüne park ettiğinizde herkesin dikkatini çekeceğini de söylemem gerekli. Fakat bu güzel tabloyu, test aracımızdaki motor-şanzıman ikilisi bozuyor. Performans anlamında beklentileri yerine getirmediği gibi yüksek yakıt tüketimi de cep yakacak cinsten. Herkesin "VW Passat" takıntısına farklı bir yorum getirmek istiyorsanız Mondeo iyi bir alternatif olabilir.

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.